"Bumi yang kita pijak ini adalah tanah tumpah darah kita... telah sentiasa kekal sebagai Tanah Air yang tercinta... Ada pun mereka-mereka itu telah mengorbankan diri demi mempertahankannya agar anak cucu Bani Jawi terus kekal di sini... Moga-moga kita adalah waris sebenar mereka-mereka itu... para Hulubalang Bani Jawi"

Panglima Ismail

Panglima Ismail merupakan seorang panglima kanan Sultan Ahmad Tajuddin Halim Shah II (1804 - 1845), sultan Kedah Darul Aman yang ke 22. Semasa pemerintahan baginda terdapat beberapa peperangan antara negeri Kedah dan Thai sehingga baginda terpaksa melarikan diri ke Perak, Melaka dan sehingga ke Temasik kerana Inggeris tidak mahu memberi pelindungan.

Peperangan yang terhebat sekitar 1821 itu lebih dikenali sebagai 'Musuh Bisik' telah menyebut ramai panglima-panglima Melayu yang berjuang menentang bangsa Thai laknat, namun kehebatan penglima-panglima tetap tidak dapat mempertahankan bumi tanah tumpah yang tercinta, Kedah Darul Aman. Antara panglima-panglima yang tercatat di dalam lipatan sejarah bangsa ialah seperti Panglima Taib Itam, Tok Morris (Tok Bomoh Idris), Tengku Muhammad Saad, Tunku Kudin dan ramai lagi.

Salah seorang panglima yang turut dikaitkan di zaman pemerintahan Sultan Ahmad Tajuddin ini ialah Panglima Ismail, namun cerita secara jelas tidak dapat dikaitkan dengan panglima ini kecuali di petik dari sejarah asal usul seni silat Cekak, Kuntau Tekpi dan Kalimah.

"Panglima Ismail, salah seorang panglima kanan kerajaan Kedah yang pernah menewaskan seorang batak bernama Tuah (bukan Hang Tuah) telah menurunkan ilmu silat ini kepada Panglima Tok Rashid. Manakala Panglima Tok Rashid pula telah mengamanahkan Silat Cekak ini kepada Yahya Said yang berasal dari Batu Kurau, Taiping sebagai 'pemegang amanah'".

petikan dari : http://silatcekak.org/persilatan/asalusul.html


PENEMUAN 1:

"Sejarah Kedah tidak begitu mencatatkan nama-nama panglima kerana sejarah negeri selalunya di tulis atas perkenan atau perintah sultan semata-mata dan setiap sejarah tertulis itu hanya berkisar tentang raja-raja juga".

Mengikut keterangan daripada seorang tokoh sejarah negeri Kedah iaitu
Allahyarham Dato' Ismail Saleh pada temuramah sekitar 2003.

PENEMUAN 2:

"Memang benar Panglima Ismail telah menewaskan Tuah tetapi Tuah itu bukanlah musuh, dia sebenarnya anak angkatnya sendiri dan memang benar juga Tuah itu adalah berbangsa Batak. Panglima Ismail tidaklah bertempur dengan Tuah walaupun Tuah telah mengamuk di kampung sendiri dan tidak dapat ditewaskan oleh kebanyakkan pendekar, maka Panglima Ismail di panggil untuk melemahkan amuk si Tuah. Tuah ini memang hebat orangnya kerana diceritakan bahawa tuah ini jenis 'pahat mata berapi', orang megah dan bergelar 'Tuah Lanun' kerana dia saja yang kerap keluar ke laut menangkap lanun-lanun.

Kebijaksanaan dan tipu muslihat Panglima Ismail mengakhibatkan Tuah tertangkap akhirnya dan digodam dan dicampak ke laut dan sehingga sekarang ini tempat di mana Tuah dibunuh di panggil 'Tanjung Tuah'.

Temuramah dengan orang tua-tua di kawasan
Tanjung Tuah sekitar tahun 2004

PENEMUAN 3:

"Panglima Ismail telah diperintahkan sultan ke Kampung Binjai membawa peti yang mengandungi rahsia bangsa dan tanah air untuk diserahkan kepada penghulu kampung itu. Itulah sahaja iktiar terakhir sultan setelah mendengar nasihat guru baginda, namun Panglima Ismail tak sempat sampai ke kampung tersebut kerana telah dikepung oleh angkatan Thai dan Panglima tersebut terkorbang dalam pertempuran".

Temubual dengan Puan Aisyah seorang pengkaji mistri-mistri sejarah.

Akhirkata :

"Sejarah itu sentiasa hidup! Semalam lain, hari ini lain dan esok sudah tentu lainnya... kita tidak pasti apa yang sebenarnya berlaku dan siapakah mereka itu kerana tiada penulisan yang tepat mengenainya dan sudah pasti kita tidak pernah dapat menemubual mereka itu sendiri... jadi kita anggaplah sejarah itu akan pasti hidup dan berubah-ubah mengikut kisah dan cerita yang kita akan temui dari masa ke semasa..... itu sahaja yang ada".

penulis yang mencatat

16 comments:

 1. Salam saudara..bolehkah saudara ceritakan tentang tunku anjang dan laksaman tok wahab..dari cerita orang tua-tua..mereka menyatakan tok wahab adalah keturunan diraja kedah..
   "Pembunuhan Raja Ranong, Paduka Seri Sultan Tunku Anjang Johan ibni Sultan Mukammad Jiwa Nai Nal Adilin. Makam baginda terletak di Pulau Eduan, Myanmar bersama Makam Laksamana Tok Wahab"

  ReplyDelete
 2. ""Tuah telah diperintahkan sultan ke Kampung Binjai membawa peti yang mengandungi rahsia bangsa dan tanah air untuk diserahkan kepada penghulu kampung itu. Itulah sahaja iktiar terakhir sultan setelah mendengar nasihat guru baginda, namun Panglima Ismail tak sempat sampai ke kampung tersebut kerana telah dikepung oleh angkatan Thai dan Panglima tersebut terkorbang dalam pertempuran".

  Temubual dengan Puan Aisyah seorang pengkaji mistri-mistri sejarah"

  INI TAK TEPAT. TUAH SEPATUTNYA DIBUNUH DULU SEMASA MENGAMUK. BUKAN PANGLIMA ISMAIL YG TERBUNUH DULU.

  ReplyDelete
 3. Ia sepatutnya berbunyi : "Panglima Ismail telah diperintahkan sultan ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. 0198068083/0172797459..mohon hubungi saya..

   Delete
 4. Sejarah versi silat Cekak mengenai Tuah ni kelakar. Diorang niat nak tunjuk kehebatan silat Cekak tu konon, tapi ternyata Tuah yg Batak Lanun tu mati kerana muslihat.

  ReplyDelete
 5. Tok wan mengatakan bahawa terdapat panglima kedah yang membuang gelaran wan demi menyelamatkan keluarga sewaktu perang kedah siam

  ReplyDelete
 6. Assalamu alaikum wr wb,,senang sekali saya bisa menulis dan berbagi kepada teman2 melalui room ini, sebelumnya dulu saya adalah se orang TKW yg bekerja di kilang selangor malaysia, dan secara tidak sengaja sy lihat comentar pak Ramli dari singapur di internet tentang pesugihan dana hibah AKI SYEH MAULANA yg telah membuatnya sukses, saya pun coba buka situs pesugihan AKI SYEH MAULANA Di Website/situnya dan lihan no tlp aki, Saya pun langsug hubungi aki dan Semua petunjuk AKI saya ikuti dan uang RM 200 ribu yg sy minta benar benar terbukti dan semua utang saya lunas dan sisanya buat modal usaha, kata kata beliau yang selalu sy ingat setiap manusia bisa menjadi kaya, hanya saja terkadang mereka tidak tahu atau salah jalan. Banyak orang menganggap bahwa miskin dan kaya merupakan bagian dari takdir Tuhan, Takdir macam apa? Tuhan tidak akan memberikan takdir yang buruk terhadap kita semua, cobaan yang Tuhan berikan merupakan pembuktian seberapa kuat Anda bertahan di dalamnya, Tuhan tidak akan merubah nasib Anda jika Anda tidak berusaha untuk merubahnya. saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui Ritual Penarikan Dana Hibah AKI ZYEH MAULANA saya Bisa sukses, Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, AKI ZYEH MAULANA Banyak Dikenal Oleh Kalangan Pengusaha Dan Artis Ternama Karna Beliau adalah guru spiritual terkenal di indonesia, jika anda ingin seperti saya silahkan Lihat No Tlp Aki Di website/internet ~>KLIK DISINI<~ Wassalam

  **** AKI MELAYANI SEPERTI: ***

  1.PESUGIHAN PUTIH
  2.UANG KEMBALI
  3.TERANSFER JANIN
  4.ANGKA TOGEL GHOIB.DLL..

  ReplyDelete
 7. Assalamualaikum..tuan boleh tak ceritakan sejarah panglima taib itan yg seangkatan dgn panglima ismail...

  ReplyDelete
 8. Tuan..saya adalah cicit kepada panglima kedah yg tdk diceeitakan iaitu panglima kasim..sy rasa zaman sultan abd hamid..pang5 kasim digelar panglima raja sehari..ini krana permintaan nya kpd raja yg beliau hendak merasai sbg raja walau sehari stelah diperkenankan sultan atas jasa pglima kasim menewaskan kemaraan siam ke kedah..wallahuaalam..

  ReplyDelete
 9. Tuan..saya adalah cicit kepada panglima kedah yg tdk diceritakan iaitu panglima kasim..sy rasa area zaman sultan abd hamid..pang5 kasim digelar panglima raja sehari..ini krana permintaan nya kpd raja yg beliau hendak merasai sbg raja walau sehari stelah diperkenankan sultan atas jasa pglima kasim menewaskan kemaraan siam ke kedah..wallahuaalam..

  ReplyDelete
 10. Tuan..saya adalah cicit kepada panglima kedah yg tdk diceritakan iaitu panglima kasim..sy rasa area zaman sultan abd hamid..pang5 kasim digelar panglima raja sehari..ini krana permintaan nya kpd raja yg beliau hendak merasai sbg raja walau sehari stelah diperkenankan sultan atas jasa pglima kasim menewaskan kemaraan siam ke kedah..wallahuaalam..

  ReplyDelete
 11. Dan bukti persalinan masih ada di si puteh serta keturunannya sekali di sana apabila pglima kasim bernikah di siputeh kodiang..bukti trsebut saya sedang berusaha mncari hingga kini..dan amat sukar krana org2 tua dahulu ramai dah mati..sebab itu sy selalu merasai sesuatu rasa dan jiwa yg saya berdarah panglima..

  ReplyDelete
 12. Tuan..saya adalah cicit kepada panglima kedah yg tdk diceritakan iaitu panglima kasim..sy rasa area zaman sultan abd hamid..pang5 kasim digelar panglima raja sehari..ini krana permintaan nya kpd raja yg beliau hendak merasai sbg raja walau sehari stelah diperkenankan sultan atas jasa pglima kasim menewaskan kemaraan siam ke kedah..wallahuaalam..

  ReplyDelete
 13. salam tuan shaari yen...macam mana saya nak hubungi tuan..mohon emailkan saya nyalaventure@yahoo.com

  ReplyDelete